Bezpečnost – klíčová společenská hodnota

16. 11. 2015 18:43:00
Pařížské události přinesly záplavu názorů bezpečnostních expertů, jakožto i prohlášení ústavních činitelů a politiků v českých médiích.

Na to, že jsme malá země, dokážeme vyprodukovat nebývalé množství stanovisek a prognóz, jak situaci řešit a jak by Evropa měla v této věci postupovat.

P. Robejšek vyzývá k tomu, aby Evropa podnikla rozhodnou akci, jinak nepřežije. Martin Koller ve svém velmi vyhraněném postoji nevnímá pařížské události, jako běžný teroristický čin, ale jako předzvěst dalších útoků, které budou následovat. A. Šándor zase varuje před konfrontačními postoji na adresu islamistů, neboť by to mohlo vést k dalším odvetným útoků.

A jaké jsou postoje českých politiků? Postoj českého premiéra je „nechme to velmocím“. Premiér Sobotka je přesvědčen, že bez pozemní operace Islámský stát nikdo nezničí. Není podle něj ale nevyhnutelné, aby to byla operace „evropské armády“. Nezapomněl také zdůraznit, že Francie nepožádala o aktivaci článku 5 smlouvy o NATO, podle níž by měly ostatní země aliance jít Francii na pomoc. Andrej Babiš, jako i řada dalších, spojil útoky v Paříži s migrační krizí. Volá po rozhodné akci, EU by měla uzavřít schengenskou hranici. Zároveň se nebojí říci, že lidé by mohli vzít spravedlnost do svých rukou, pokud se EU neodhodlá k nějaké akci. Kardinál Duka doufá, že události přimějí politiky (evropské) k realističtějšímu pohledu na svět a k nalezení skutečných řešení a přejdou od slov k činům.

Všichni voláme po akci a zároveň všichni doufáme, že její dopady se nám vyhnou. Situace je však dnes na tolik vážná, že už „není úniku.“ Nebudu rozebírat jednotlivé katastrofické scénáře, kterých jsou dnes naše média a sociální sítě plná. Jisté je, že události budou mít stále větší psychologický dopad na českou společnost. Bezpečnost se postupně stává klíčovou společenskou hodnotou dnešní doby. Její naplnění bude zásadní podmínkou pro prosperitu a integritu společnosti. Je to i výzva pro naše politiky, občané budou chtít vidět v čele našeho státu, právě ty, kdo ji naplní. Zbytek, ať si každý domyslí...

Autor: Tomáš Kolomazník | pondělí 16.11.2015 18:43 | karma článku: 10.16 | přečteno: 263x

Další články blogera

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 2702 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 421 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 686

Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...