Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak plní vláda své prohlášení v oblasti bezpečnosti?

Premiér Sobotka na začátku ledna oznámil, že bezpečnost je jednou z hlavních priorit vlády pro rok 2016.Vláda zcela logicky reaguje na změny bezpečnostního prostředí, které nastaly v posledních letech.

Zároveň i svým způsobem „dohání“ to, na co ve svém vládní prohlášení „zapomněla“. V únoru tomu budou dva roky, kdy vláda, která vzešla po vleklých a složitých jednáních, schválila své programové prohlášení.

Vláda se v rámci svých klíčových priorit zaměřila především na opatření pro hospodářský růst, sociální oblast, korupci a zlepšení fungování státního aparátu. Bezpečnosti věnovala pouze okrajovou pozornost a omezila se na obecnou deklaraci:  „Aktivní členství v Evropské unii a NATO v souladu se zájmy České republiky, působení v OSN při odstraňování rizik ohrožujících mezinárodní mír, podporování rovnoprávné spolupráce mezi národy a zapojení do úsilí čelit mezinárodnímu terorismu a kyberterorismu.“ 

V kapitole věnované Ministerstvu obrany si jako prvořadý úkol vytýčila provedení auditu hospodaření. Další priority se týkaly plnění závazků v rámci mezinárodních organizací (OSN, NATO, EU), zvyšování schopností AČR, dialog s obranným průmyslem a v neposlední řadě dokončení branné legislativy.

Pokud bychom se podívali na kapitolu Ministerstva vnitra, hlavní prioritou je personální stabilizace bezpečnostních sborů a zlepšení podmínek služby. Dále zde najdeme obecné konstatování, že „Vláda bude klást důraz na následující bezpečnostní oblasti: boj proti terorismu, extremismu, organizovanému zločinu, korupci a rasové nesnášenlivosti.“. Další priority se týkají spíše občansko-právních agend.

Vláda vůbec nereagovala na zhoršující se mezinárodní situaci v té době, především v arabském světě, kde už docházelo k formování Islámského státu (IS), zhoršující se situaci na Ukrajině, zároveň ze strany NATO stále silněji zaznívaly hlasy na neudržitelnost nízkých výdajů na obranu členských států.

Následné události, jakými byla ruská anexe Krymu, válka na Ukrajině, v Sýrii, teroristické útoky v Evropě, ukázaly, že se vláda musí problematikou bezpečnosti zabývat intenzivněji. Kroky, které doposud udělala lze hodnotit pozitivně, především to, že bezpečnost se vrátila mezi celospolečenská témata. Dlouhodobá absence tohoto tématu ale ukazuje, že ho vládní představitelé neumí uchopit. Naše společnost si nepřipouštěla reálné bezpečnostní hrozby, je proto velmi těžké najít optimální způsob, jak ji připravit, aby tyto hrozby vnímala a byla jim schopna čelit, a to nejenom po stránce vojenské, ale i po stránce psychologické.

Vládě se po dlouhých diskuzích podařilo dokončit brannou legislativu. K hlavním zákonům patří Zákon č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti, zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany a nový Zákon o službě vojáků v záloze. Jedná se o nejvýznamnější změny od roku 2005, kdy byla zrušena povinná vojenská služba. V rámci tohoto legislativního procesu si však vláda počínala celkem neobratně. V novelizovaném Branném zákoně navrhla obnovit plošnou odvodní povinnost. Tento krok vyvolal ostrou reakci, nejenom z řad veřejnosti, ale i z řad poslanců napříč politickým spektrem. Po složitých jednáních musela od tohoto kroku ustoupit a vše ponechat na dobrovolnosti.

Vláda také začala řešit neuspokojivou situaci související s nízkými výdaji na obranu. Dne 15. 6. 2015 schválila dlouhodobý výhled pro obranu do roku 2030, který počítá s růstem rozpočtu na 1,4 % HDP do roku 2020 s tím, že optimálně by měl dosáhnout v roce 2039  2 %  HDP. Otázkou je, zda tento horizont není příliš dlouhý a zda navýšení bude stačit ke splnění úkolů, které si resort obrany vytýčil v rámci Koncepce výstavby Armády České republiky do roku 2025. Armáda bude muset personálně posílit, řešit koncepci aktivních záloh, nahradit zastaralou vojenskou techniku (např. bitevní vrtulníky, mobilní radiolokátory), modernizovat stávající techniku a infrastrukturu a doplnit operační rezervy (zejména munici, ale i další materiál).

Podařilo se prosadit Zákon o kybernetické bezpečnosti. Česká republika se stala jednou z mála zemí (má ho také Slovensko a Estonsko), která takovýto zákon přijala. Zejména v současné době, kdy kybernetické útoky představují jednu z významných hrozeb, se jedná o velmi důležitou právní normu. Uvidíme, jak se podaří naplnit jeho literu v praxi a do jaké míry pomůže při vytváření stabilního bezpečnostního prostředí.

Dalším důležitým zákonem byla novela Zákona o zpravodajských službách. Jedním z aspektů zákona je i zlepšení kontroly zpravodajských služeb. Novela má sice řadu kritiků, kteří jí vytýkají, že kontrola tajných služeb je stále nedostatečná. Podařilo se alespoň dále posunout kontrolní mechanismy, pod parlamentní kontrolou je nově i Úřad pro zahraniční styky a informace. Významnou novinkou je vytvoření kontrolního orgánu, který bude volit Poslanecká sněmovna.

V reakci na teroristické útoky v Paříži chce vláda zavést stupně ohrožení teroristickými útoky, jaké má například Velká Británie nebo USA. V rámci tohoto systému by měly být identifikovány teroristické hrozby a opatření bezpečnostních složek na jejich eliminaci. Otázkou je, do jaké míry je tato cesta efektivní. Uvedenou stupnici mají státy, které s terorismem na svém území bojují již dlouhá léta. Naše země, podle zpravodajských služeb, není zájmovou destinací teroristů. Možná by bylo účelné využít stávajících opatření, které jsou zahrnuty v ústavním zákonu č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky. Dosavadní klasifikace obsahuje stavy související s živelními katastrofami a s bezpečnostními hrozbami, nabízí se tak možnost jejich revize a přizpůsobení současné situaci. Další možností je i širší aplikace systému NATO, tzv. NATO Crisis Response System, který pracuje s různými stupni ohrožení, a to i mimo článek 5.

Pokud bychom se ohlédli za aktivitami vlády v oblasti bezpečnosti v posledních dvou letech, tak můžeme říci, že vláda jednala spíše pod tlakem událostí. Její přístup zároveň postrádal komplexnější pojetí bezpečnosti a opatření byla orientována spíše směrem na jednotlivé resorty.

Jaké kroky by měla vláda podniknout ve zbytku volebního období? Měla by především postupovat při zajištění bezpečnosti naší země komplexněji. Bezpečnostní sbory by měly být připravovány „v těsné součinnosti“. Jednou z cest jsou společná cvičení Policie ČR a Armády ČR, a to na všech úrovních.

Další oblastí jsou již zmiňovaná legislativní opatření reflektující „také“ teroristické hrozby. Úsilí by se mělo více soustředit na úpravu stávajících právních norem, než na zavádění norem nových.

Vláda by měla zvážit, zda tempo zvyšování vojenského rozpočtu, které deklarovala, je dostačující pro modernizaci a další rozvoj Armády ČR a jejích schopností.

V neposlední řadě by vláda měla být garantem celospolečenské diskuze o bezpečnostních tématech. Bezpečnostní témata by se neměla stát nástrojem soupeření mezi politickými stranami a ústavními činiteli. Zároveň by neměla být zneužívána různými extrémistickými skupinami.

Autor: Tomáš Kolomazník | sobota 23.1.2016 19:17 | karma článku: 9,86 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma: 23,19 | Přečteno: 2702x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

20 let v NATO - jistota v nejisté době?

Minulý rok byl rokem významných výročí, která naše země slavila. Také v letošním roce si připomínáme další milníky naší historie.

7.3.2019 v 7:01 | Karma: 11,86 | Přečteno: 314x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Mnichov 1938 a stále stejná otázka, ale proč?

Jedním z významných výročí, které si připomínáme v letošním roce je Mnichov 1938. Měli jsme se bránit vojenskou silou?

25.9.2018 v 7:07 | Karma: 19,83 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Branná výchova znovu do škol?

Nová ministryně obrany Karla Šlechtová se s razancí jí vlastní ujala řízení resortu obrany. Emoce mezi veřejností a odborníky nepochybně vzbudil její návrh na opětovném zavedení branné výchovy do škol.

7.3.2018 v 7:01 | Karma: 8,03 | Přečteno: 249x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Jan Masaryk – ministr dvou tváří

V letošním roce si připomínáme řadu kulatých výročí. K těm bohužel smutným nepochybně patří smrt prvního poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka, od které uplynulo 70 let.

28.2.2018 v 7:05 | Karma: 19,01 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Schvalování vojenských zahraničních misí - šance pro Petra Fialu?

Nová ministryně obrany ještě není ve funkci a už se před ní začíná rýsovat problém. Vládní předloha počítá s posílením našich jednotek v Iráku a Afghánistánu. Ovšem nově vznikající menšinová vláda nemůže počítat s podporou u KSČM

6.12.2017 v 6:37 | Karma: 12,23 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Volby 2017 - byly nám volební průzkumy k něčemu?

Volební průzkumy ani při letošních parlamentních volbách nedokázaly s určitou mírou přesnosti předpovědět jejich výsledek. Především nezaznamenaly výrazný propad levicových stran a tak silný nárůst ANO či Pirátů.

25.10.2017 v 6:47 | Karma: 12,34 | Přečteno: 552x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Bezpečnost jako klíčové téma pro letošní volby

Bezpečnost je jedním z klíčových témat v programech politických stran pro nadcházející parlamentní volby. Zhoršující se bezpečnostní situace ve světě a teroristické útoky v evropských zemích rezonují mezi českou populací.

9.10.2017 v 6:49 | Karma: 6,76 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Volby 2017 - vítězství Andreje Babiše nebo opakování scénáře z roku 2010 a 2013

Před nadcházejícími parlamentními volbami slyšíme z úst politiků s kým by potencionálně šli do koalice a s kým ne, popřípadě zda by usilovali o post premiéra a za jakých podmínek.

22.9.2017 v 6:50 | Karma: 11,83 | Přečteno: 646x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Martin Stropnický - ministr bez odvahy

Současná vláda končí a je tedy čas na bilancování a hodnocení práce jednotlivých členů. Jedním z ministrů, kterému je dlouhodobě věnována pozornost, je nepochybně šéf resortu obrany Martin Stropnický.

14.9.2017 v 6:38 | Karma: 25,97 | Přečteno: 2155x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Zvyšování výdajů na obranu – bude je mít ministerstvo skutečně za co utratit?

Čeští politici dlouhodobě volají po nutnosti zvýšit výdaje na obranu. Jejich hlasy ještě více zesílily v nedávné době. Jedná se o reakci na apel amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby členské země NATO dostály svých závazků.

26.6.2017 v 6:44 | Karma: 12,00 | Přečteno: 254x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Více bezpečnosti pro občany nebo remilitarizace společnosti?

Bezpečnost patří na naší politické scéně ke stále více diskutovaným tématům, a to i přesto, že reálnost teroristických útoků nebo vnějšího ohrožení je v naší zemi poměrně nízká.

25.5.2017 v 6:52 | Karma: 13,56 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Rok 1945 a mýty o našich osvoboditelích

V těchto dnech si připomínáme výročí osvobození a řada lidí si pokládá otázku, proč americká armáda nedošla až do Prahy? Válka by skončila dříve, nedošlo by ke krveprolití na pražských barikádách a naše země by šla jiným směrem.

9.5.2017 v 6:35 | Karma: 26,96 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Únor 1948 – dostali jsme to, co jsme si zasloužili

Stejně jako každý rok si připomínáme únorové události, které vedly k nástupu totalitního režimu. Výročí pro nás představuje historické trauma.

23.2.2017 v 6:36 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Divoký západ v Česku

Na české politické scéně se znovu otevřela debata o ozbrojování občanů. Stojí za ní ministr vnitra Milan Chovanec, který přišel s návrhem zakotvit právo na držení zbraní do naší ústavy.

16.2.2017 v 6:32 | Karma: 13,56 | Přečteno: 397x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Co přináší Audit národní bezpečnosti?

Koncem roku 2016 schválila vláda „Audit národní bezpečnosti“. Dokument vznikal bezmála celý rok a podílelo se na něm několik desítek státních úředníků a bezpečnostních expertů.

9.1.2017 v 6:55 | Karma: 11,45 | Přečteno: 208x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Proč chybí ministru Stropnickému odvaha?

V současné době probíhá schvalování rozpočtu na rok 2017. Armáda je jednou z institucí, které se zvyšují finanční prostředky. Po několika letech, kdy výdaje na obranu stále klesaly, došlo k obrácení tohoto trendu.

2.12.2016 v 6:31 | Karma: 14,08 | Přečteno: 382x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Kybernetická bezpečnost – co přináší novelizované zákony?

Česká republika patří v rámci EU mezi země, které kybernetickou bezpečnost řeší dlouhodobě a v některých aspektech je, zejména v legislativě, výrazně napřed oproti ostatním členským zemím.

30.11.2016 v 6:55 | Karma: 9,84 | Přečteno: 202x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

100 let od smrti Františka Josefa I - výročí, které si (ne)připomínáme?

V letošním roce si připomínáme dvě velká výročí – 700 let od narození Karla IV. a 100 let od úmrtí Františka Josefa I. Zatímco první výročí je provázeno řadou pompézních oslav, na to druhé jsme poněkud, až na výjimky, zapomněli.

21.11.2016 v 6:29 | Karma: 18,81 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

D. Trump, radar a bezpečnost ČR

Zvolení D. Trumpa americkým prezidentem vyvolalo mnoho otázek, jednou z oblastí je nepochybně bezpečnost a vztahy s evropskými partnery, neboť některá jeho prohlášení v průběhu prezidentská kampaně způsobila nervozitu.

14.11.2016 v 6:29 | Karma: 16,10 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik