D. Trump, radar a bezpečnost ČR

14. 11. 2016 6:29:23
Zvolení D. Trumpa americkým prezidentem vyvolalo mnoho otázek, jednou z oblastí je nepochybně bezpečnost a vztahy s evropskými partnery, neboť některá jeho prohlášení v průběhu prezidentská kampaně způsobila nervozitu.

Je nutné si uvědomit, že bezpečnost je dlouhodobá záležitost, která v sobě nese i určitou setrvačnost. Z tohoto důvodu je málo pravděpodobné, že v krátkém horizontu dojde k nějakému "zásadnímu obratu". Na druhé straně je ovšem zřejmé, že některé změny nastanou, což bylo možné vysledovat z rétoriky obou prezidentských kandidátů a zároveň po nich volala i současná americká administrativa. Tyto skutečnosti se přirozeně dotknou i České republiky.

V prvé řadě bude velký tlak na evropské členy NATO, aby zvyšovaly své vojenské rozpočty. Většina členských zemí vydává na obranu méně, než požadovaná 2% HDP. Vzniká tak velká disproporce mezi jednotlivými státy, kdy například v roce 2015 tvořily vojenské výdaje USA 3,3%, zatímco třeba Německo vydalo 1,2%, Itálie 1,3% a Belgie dokonce 0,9% HDP (Zdroj SIPRI). Česká republika patří mezi země, které jsou za vojenské výdaje dlouhodobě kritizovány a jsou označovány za tzv. černé pasažéry. V roce 2014 se armádní výdaje propadly pod 1% HDP. Podle nedávného vyjádření ministra obrany by požadovaných 2% mělo být dosaženo v roce 2025. Otázkou je, zda tento časový horizont je reálný a do jaké míry bude Aliancí akceptovatelný. Problémem není pouze výše rozpočtu, ale alokování jednotlivých finančních prostředků. Velkou část tvoří mandatorní výdaje, které dále porostou, protože armáda bude muset nabírat další personál. Zároveň bude muset vynaložit velké částky na nákupy zbraní, techniky, munice a na modernizaci infrastruktury, neboť v této oblasti došlo v minulosti k nejvýraznějším škrtům. Zvyšování vojenských výdajů se nepochybně stane předmětem dalších diskuzí na naší politické scéně.

Donald Trump, respektive jeho viceprezident Mike Pence, znovu "oživil" myšlenku umístění radaru v ČR v rámci budování protiraketové obrany v Evropě. Česká republika v minulosti o této možnosti jednala s USA, které o jeho umístění měly eminentní zájem a zároveň už byla vybrána lokalita – vojenský prostor Jince. Bohužel se tato otázka nakonec politizovala a od realizace se ustoupilo. Následně došlo k předání tohoto vojenského prostoru civilní sféře. V této souvislosti se nyní ukazuje, o jak krátkozraké rozhodnutí se jednalo. Nejde jenom o radar, ale stát se zbavil strategicky položeného prostoru ve vnitrozemí.

Otázkou je, zda se česká vláda vrátí zpět k jednacímu stolu a co by nám umístění radaru přineslo. V prvé řadě je to ochrana našeho území, zejména v době, kdy například Írán disponuje raketami, které mají dolet do Evropy. Dále je to cesta k posilování partnerství s USA - Česká republika se pro Spojené státy stane skutečným strategickým partnerem. V situaci, v jaké se dnes nachází EU, to není úplně nezajímavá vize. Zároveň je to i cesta, jak obnovit vztahy na nejvyšší úrovni, které v minulých letech poněkud "ochladly". Právě bezpečnost je pro česko-americké vztahy tím klíčovým bodem. Přesvědčil se o tom například V. Špidla, který byl v roce 2003 vřele přijat Georgem Bushem. Byl to výraz ocenění za zapojení České republiky do protiteroristické koalice a také za ochotu jednat o umístění radaru na našem území. Neméně významnou oblastí je i participace českého obranného průmyslu na tomto projektu, možnost přístupu k novým technologiím apod.

Radar se ale může stát velmi ožehavým tématem, zejména před nadcházejícími parlamentními volbami s nejistým výsledkem.

Zajímavou otázkou je, jak se bude vyvíjet projekt evropské armády. Pokud bude EU budovat bezpečnostní instituci a kopírovat tak NATO, mohlo by dojít k oslabení Aliance a zároveň i k oslabení bezpečnosti v Evropě. Zároveň by to mohl být signál, že EU si chce zajistit bezpečnost sama, bez Trumpa, resp. bez USA. Český premiér, navzdory odborné kritice, je jedním z těch, kteří tento projekt podporují. Měli bychom si ovšem uvědomit, že se jedná o velmi riskantní cestu s nejistým výsledkem. Česká republika by v této rovině měla spíše podporovat budování tzv. bojových skupin (EU Battlegroups) a koncept sdílené obrany, než vytváření další evropské instituce.

Autor: Tomáš Kolomazník | pondělí 14.11.2016 6:29 | karma článku: 16.10 | přečteno: 519x

Další články blogera

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 2702 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 113 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 13.88 | Přečteno: 304 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 370 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 665 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 686

Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...