Kybernetická bezpečnost – co přináší novelizované zákony?

30. 11. 2016 6:55:34
Česká republika patří v rámci EU mezi země, které kybernetickou bezpečnost řeší dlouhodobě a v některých aspektech je, zejména v legislativě, výrazně napřed oproti ostatním členským zemím.
V minulosti byl dán větší důraz na kybernetickou bezpečnost v civilní sféře, především v rovině pasivní obrany. Vojenská oblast a oblast, řekněme „aktivní obrany“, zůstala poněkud opomenuta, resp. se jí ozbrojené síly věnovaly především v oblasti rizik vojenské povahy. Armáda ČR se tak nachází v situaci, kdy bude muset více pronikat do civilní sféry. Vzniká tak situace, kdy AČR bude čerpat zkušenosti od civilních firem a společností. Na tuto skutečnost poukázal i současný předseda vojenského výboru NATO generál Pavel, podle něj se armáda musí „učit“ od civilního sektoru.Kybernetický prostor se stal pátou dimenzí pro vedení boje, ovšem od klasického válečného prostoru se liší tím, že do něj vstupuje více aktérů, zejména těch nevojenských. Mohou to být skupiny hackerů, kteří napadají informační systémy, protože se tím „jenom“ baví, na straně druhé jsou skupiny, které páchají kriminální činnost. Ovšem patří sem i státní aktéři, vlády, zpravodajské služby, firmy, které se podílejí na těchto typech útocích, a to z různých důvodů. V současné době jsou v ČR přijímány dvě významné zákonné normy, resp. novely, které by měly dále zlepšit obranu před kybernetickými útoky.Prvním z nich je novela zákona č. 289/2005 Sb., o Vojenském zpravodajství, ve které je řešena obrana státu v kybernetickém prostoru, kterou bude nově zajišťovat právě Vojenské zpravodajství. Díky zákonu má být Česko schopné zjistit včas informace o podezřelém kybernetickém chování, které by mohlo ohrozit jeho bezpečnost. Zároveň Vojenské zpravodajství bude, v případě ozbrojeného konfliktu v kybernetickém prostoru, provádět vojenské operace a podporovat tak armádu. Druhou významnou právní normou je novelizace zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti. Česká republika je jednou ze 3 zemí (spolu s Estonskem a Slovenskem), která přijala kybernetický zákon. Nová směrnice EU č. 2016/1148 o opatřeních k zajištění vysoké společné úrovně bezpečnosti sítí a informačních systémů v Unii, která vstoupila v platnost 8. 8. 2016, si klade za cíl harmonizovat právní úpravu členských států v oblasti bezpečnosti sítí a informačních systémů a zavést jednotný standard úrovně kybernetické bezpečnosti ve všech členských státech EU. Každý stát EU je povinen transponovat směrnici do svého právního řádu do 21 měsíců od nabytí platností, tj. do 9. 5. 2018.

Novelizace bude mít významný vliv také na podnikatelské prostředí. Klíčová odvětví a firmy budou muset provádět taková opatření, aby zabezpečily své informační systémy, v opačném případě mohou být sankcionovány.

Po prostudování obou novel se ukazuje, že klíčovější roli v kybernetické bezpečnosti bude hrát spíše nevojenský subjekt, kterým bude Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Podle zákona ( č. 181/2014 Sb.) bude NBÚ oprávněn vydávat reaktivní a ochranná opatření, a to i za stavu ohrožení státu. Vojenské zpravodajství bude sice kontrolovat informace, které protékají přes internetové servery nebo mobilní sítě (se souhlasem vlády), ovšem v případě napadení bude hrát rozhodující roli právě NBÚ. Dostáváme se tak do situace, kdy nevojenský subjekt bude klíčovým aktérem při napadení státu, byť v kybernetickém prostoru.
Autor: Tomáš Kolomazník | středa 30.11.2016 6:55 | karma článku: 9.84 | přečteno: 201x

Další články blogera

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 2702 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 219 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 624 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 686

Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...