Divoký západ v Česku

16. 02. 2017 6:32:06
Na české politické scéně se znovu otevřela debata o ozbrojování občanů. Stojí za ní ministr vnitra Milan Chovanec, který přišel s návrhem zakotvit právo na držení zbraní do naší ústavy.

V původním návrhu Ministerstva vnitra se předpokládalo, že občané budou moci nosit zbraň za účelem ochrany životů a majetkových hodnot a dokonce se podílet na zajištění vnitřního pořádku a ochraně naší země.

Podle ministra Chovance by se občané mohli aktivněji podílet i na likvidaci například teroristického útoku. I když pod tlakem kritiky z tohoto návrhu Ministerstvo vnitra ustoupilo, ministr Chovanec se nevzdává a chce uvedené ustanovení podat jako poslanecký návrh. Podle něj by se občané, kteří legálně drží zbraň, měli zapojovat do obrany země, stejně jako se do ní zapojují vojáci v aktivní záloze.

Svůj záměr dokonce obhajuje v poněkud bizarním příspěvku na svém YouTube kanálu. Jeho návrh vyvolal především v armádních kruzích velkou nevoli. Většina odborné veřejnosti tento návrh také odmítá a odvolává se na stávající legislativu, kdy za bezpečnost občanů odpovídá stát. Díky této legislativní změně by u nás vznikla skupina občanů, kteří by legálně vlastnili zbraň a v případě potřeby by mohli být využiti jako občané zapojení v aktivních zálohách.

Problémem ale je, že v porovnání s aktivními zálohami by nikdo neměl informace o jejich skutečných schopnostech v používání zbraně, stejně jako o jejich zdravotním a fyzickém stavu. Případné zapojení do likvidace teroristického útoku by pak nebylo ničím jiným než hazardováním jejich životy. Nemluvě už o tom, co by se stalo, kdyby tito spontánně zasahovali proti ozbrojeným útočníkům.

Ministr Chovanec jako hlavní architekt bezpečnostního systému

Pokud bychom se podívali na dosavadní působení ministra Chovance v úřadu, musíme konstatovat, že veškeré jeho aktivity vedou k tomu, aby to byl právě on, kdo bude určovat podobu a fungování bezpečnostního systému v naší zemi. Na jedné straně na tom není nic špatného, neboť zejména vnitřní bezpečnost je v gesci Ministerstva vnitra. Aktivity pana ministra ale mnohdy přesahují rámec jeho kompetencí. Dokladem je například reakce na loňské teroristické útok v Bruselu, kdy představoval bezpečnostní opatření a v této souvislosti prohlásil, „chci vojáky v ulicích“, jakoby zapomněl, jakého resortu je ministrem.

V loňském roce se začal zpracovávat Audit národní bezpečnosti, který byl v režii Ministerstva vnitra a jeho hlavní oblastí byla vnitřní bezpečnost. Vnější rozměr bezpečnosti zůstal opomenut, i když za současné situace je mnohem důležitější, neboť naše země je zapojena v řadě mezinárodních misí. Byl to opět ministr vnitra, který spolu s premiérem sděloval občanům, že náš bezpečnostní systém je v dobré kondici a že nemusí mít obavy o svojí bezpečnost.

Politická pozice ministra Chovance ještě posílila, když se mu podařilo navzdory odmítavým postojům koaličních partnerů prosadit policejní reformu. Ještě více mu „nahrály“ výsledky parlamentní vyšetřovací komise, která byla k této kauze ustavena. Dopad na stranické i jeho osobní preference u voličů byl sice negativní, ale ani to ho nezastavilo. Dílčím neúspěchem je tak pouze kritika návrhu zavedení nových občanských průkazů s čipem, kde si vysloužil kritiku z řad koaličních partnerů za to, že uvedená technologie je v současné době už zastaralá.

Chybí konstruktivní oponenti

Ministr Chovanec tak operuje na poměrně širokém prostoru a usiluje o jeden úspěch za druhým. Na jedné straně mu to umožňuje současná bezpečnostní situace, kdy lze argumentovat zajištěním bezpečnosti občanů. Druhou rovinou je, že na české politické scéně není v současné době relevantní oponent v rámci silových složek. Ministr obrany Stropnický působí oproti Milanu Chovancovi velmi nerozhodně. Nedaří se mu najít téma, v rámci kterého by se stal svému koaličnímu partnerovi rovnocenným soupeřem. Sám je pod velkým tlakem nejenom opozice, ale i koaličních partnerů, zejména za neutěšený stav v armádních akvizicích. Zároveň je stále zaměstnán úvahami o své prezidentské kandidatuře.

Jediná smysluplná a kompetentní kritika tak občas zaznívá z parlamentních lavic, konkrétně od poslanců Výboru pro bezpečnost. Dlouhodobým kritikem poměrů především u policie je poslankyně Jana Černochová, podle které nemá MV a ani vedení policie jasnou koncepci a omezuje se pouze na konstatování nutnosti zvyšování počtů a financí. Je dobře, že alespoň někdo z opozice dělá svou práci dobře.

V takovéto situaci může Milan Chovanec stále vystupovat jako hlavní garant naší bezpečnosti. Pokud ostatní politické strany nenajdou ve svých řadách osobnosti, které by daly bezpečnostním tématům skutečný obsah, nesklouzávaly mnohdy až k populistickým řešením a skutečně rozuměly bezpečnostní oblasti, bude Milan Chovanec i nadále zaplavovat dalšími svými návrhy, a to bez ohledu na jejich reálný dopad či smysl.

Autor: Tomáš Kolomazník | čtvrtek 16.2.2017 6:32 | karma článku: 13.56 | přečteno: 397x

Další články blogera

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 2702 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 448 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.09 | Přečteno: 1332 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 686

Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...