Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezpečnost jako klíčové téma pro letošní volby

Bezpečnost je jedním z klíčových témat v programech politických stran pro nadcházející parlamentní volby. Zhoršující se bezpečnostní situace ve světě a teroristické útoky v evropských zemích rezonují mezi českou populací. 

Je tedy logické, že se současná situace nutně promítá do předvolebních slibů. Jaká jsou hlavní bezpečnostní témata politických stran?

Volání po zdrojích

Jednou z priorit je zvyšování rozpočtu Ministerstva obrany. Česká republika patří mezi země, které dlouhodobě neplní závazek vůči Alianci a nedává požadovaná 2 % HDP na obranu, za což je dlouhodobě kritizována. Konkrétní navýšení na 2% mají v programu hnutí ANO, ODS, KDU ČSL, TOP 09 a STAN, každá strana ho ale plánuje v jiném časovém horizontu. Vládní ČSSD prosazuje zvýšení obranných výdajů na „pouhá“ 1,4%. Sociální demokraté jsou dlouhodobě k hranici 2% zdrženliví a debatu o rozpočtové kapitole Ministerstva obrany se snaží orientovat zejména na efektivní využívání zdrojů. Zároveň své výdajové priority vidí v jiných resortech. Poněkud populisticky působí dvouprocentní slib hnutí ANO, zejména když po dobu působení M. Stropnického na Ministerstvu obrany o nějaké zásadní navyšování neusilovalo. 

Významným tématem, který zaznívá napříč politickými stranami je boj proti terorismu, který je úzce spojován s eliminací nelegální migrace a zvýšení ostrahy vnějších hranic EU. Sociální demokraté apelují na koordinované úsilí evropských institucí. ANO jde v této věci tak daleko, že „volá“ po uzavření vnější evropské hranice.

Teroristické útoky ukazují také nutnost koordinovaného přístupu jednotlivých složek k jejich eliminaci. Komplexní přístup k zajištění bezpečnosti prosazuje například ČSSD a ODS. ODS by uvítala společnou přípravu složek integrovaného záchranného systému.

Opuštění transatlantické vazby?

Politické strany často zmiňují spolupráci v rámci EU. ANO hovoří o evropském pilíři v rámci NATO, ČSSD by prosazovala vznik evropské armády. Tento koncept dlouhodobě prosazoval premiér Sobotka, proto jeho ukotvení v programu nikoho nepřekvapí. Většina stran ale opomíjí transatlantickou spolupráci, jako klíčový pilíř bezpečnostních záruk, o který se dlouhodobě opírala naše zahraniční a bezpečnostní politika. Této dimenzi se věnuje pouze TOP09 a Svobodní, kteří vidí v NATO hlavního garanta bezpečnosti. Svým způsobem bychom to měli vnímat jako varovný signál do budoucna. Postupné opouštění této platformy by mohlo vytvořit prostor pro hledání alternativních řešení, která by nemusela být v souladu s tím, o co jsme v minulých dekádách usilovali. V otázkách vztahu k Alianci překvapují Zelení, kteří apelují na nutnost naplňování závazků vůči NATO, u kterých by se spíše očekávaly "pacifičtější vize".

Nová témata na poli bezpečnosti

Novým tématem v bezpečnostní oblasti je bezpochyby větší zapojení obyvatel do obrany země. Ukazuje se, že profesionální složky nebudou schopny pokrýt všechny oblasti a z tohoto důvodu se volá po zapojení dalších skupin obyvatelstva do tohoto systému. ODS a STAN mluví o navýšení stavu aktivních záloh, STAN navíc prosazuje kurzy krizové připravenosti. KDU ČSL by podpořila spolky zájmové činnosti. „Nejdále“ jdou v této oblasti  ODA a Realisté, kteří chtějí tříměsíční výcvik, který by byl povinný pro všechny občany. SPO by zase zavedla výcvik vybraných ročníků na teritoriální bázi. Politici tak otevírají velmi citlivé téma, jehož pozitivní odezva mezi voliči je nejistá. Výzkumy sice ukazují, že řada lidí by nebyla proti povinnému výcviku, ale pouze do té míry, pokud by se přímo netýkal jich samotných.

Jedním z nových fenoménů je kybernetická bezpečnost, kterou najdeme zejména v programech ODS, ale věnují se jí také Piráti a Zelení. V této oblasti toho Česká republika v minulosti udělala mnoho, jak v legislativě, tak i ve vytváření jednotlivých institucí. Zejména však dvě posledně jmenované strany se budou snažit spíše vybalancovat restriktivní opatření a svobodný přístup k informacím.

 

Obecně lze konstatovat, že většina politických stran se bezpečnosti věnuje velmi detailně, což je významný posun oproti minulým volbám. Otázkou ale je, do jaké míry dostojí jednotlivé strany své závazky, zejména pokud se jedná o navyšování výdajů, o tom současná vládní koalice mluví celé volební období, ale realita je jiná.

Autor: Tomáš Kolomazník | pondělí 9.10.2017 6:49 | karma článku: 6,76 | přečteno: 162x
  • Další články autora

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma: 23,19 | Přečteno: 2703x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

20 let v NATO - jistota v nejisté době?

Minulý rok byl rokem významných výročí, která naše země slavila. Také v letošním roce si připomínáme další milníky naší historie.

7.3.2019 v 7:01 | Karma: 11,86 | Přečteno: 314x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Mnichov 1938 a stále stejná otázka, ale proč?

Jedním z významných výročí, které si připomínáme v letošním roce je Mnichov 1938. Měli jsme se bránit vojenskou silou?

25.9.2018 v 7:07 | Karma: 19,83 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Branná výchova znovu do škol?

Nová ministryně obrany Karla Šlechtová se s razancí jí vlastní ujala řízení resortu obrany. Emoce mezi veřejností a odborníky nepochybně vzbudil její návrh na opětovném zavedení branné výchovy do škol.

7.3.2018 v 7:01 | Karma: 8,03 | Přečteno: 249x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Jan Masaryk – ministr dvou tváří

V letošním roce si připomínáme řadu kulatých výročí. K těm bohužel smutným nepochybně patří smrt prvního poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka, od které uplynulo 70 let.

28.2.2018 v 7:05 | Karma: 19,01 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik