Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V Norsku byl nedavno jeden pinguin kralovsky povysen na generala. Takze nechme teto diskuze. Navrhl bych aby rec nestala nejaky ten vtip.

0 1
možnosti
Foto

A45l16e48š 39M18e17r50t31a

24. 8. 2016 16:06

Pokud chce být Evropa rovnocenným partnerem USA, Číny a Ruska tak musí mít své vlastní obranné kapacity. Bude to ovšem běh na dlouhou trať a pro začátek by asi bylo nejlepší začít s vytvářením společné protivzdušné obrany. Našich čtrnáct gripenů je tak dobrých k výcviku, ale obranu našeho vzdušného prostoru prostě nejsou schopny zajistit. Síť leteckých základen rozmístěných po Evropě na kterých by společně sloužili smíšené posádky, by měla daleko větší odstrašující účinek a přispěla by i ke snížení nákladů na pořizování letounů a jejich provoz.

1 0
možnosti

Evropská armáda ? Jak to tak vidím, v případě napadení by se v Bruselu půl roku rokovalo, kdo je vlastně nepřítel a pak už by rovnou podepsala kapitulace.

1 1
možnosti

A příčina? Bez federace to rychleji nepůjde!

0 0
možnosti
Foto

Nápad vytvořit jednotnou evropskou armádu je čirým alibismem, snahou delegovat odpovědnost za vlastní hranice na druhé (což se týká každého).

Schengenská dohoda o zrušení vnitřních hranic byla uzavřena 1985, tedy před 31 lety. Co od té doby příslušné státy udělaly pro to, aby společnou vnější hranici dokázaly ubránit? Lautr nic.

Masivní migrace probíhá už řadu let, významně sílí až v poslední době, ale např. 2006 mělo závažné problémy Španělsko. To už je 10 let. Co od té doby udělaly státy EU pro obranu své vnější hranice? Lautr nic.

Když migrační proud sílí, co dělají představitelé EU pro bezpečnost svých občanů? Lautr nic. V lepším případě jen pasivně přihlížejí, v tom horším dokonce důrazně vystupují proti občanům EU, které za jejich názory ostrakizují (a kdyby mohli, rádi by je potírali ještě více).

Závěr: jednotná evropská armáda nevznikne, už kvůli neschopnosti evropských politiků. Mohla klidně vzniknout už úpřed mnoha lety, ale nestalo se tak.

Osobně doufám, že spíše dojde k posílení armád jednotlivých států, přičemž hranice začnou být důsledně střeženy a vnitřní prostor bude vyčištěn od osob, které nemají nárok v něm pobývat.

2 0
možnosti

Trvání na dvaceti sedmi spolupracujících armádách je nápad hlavně ekonomicky, ale i politicky a akčně velmi neprozíravý!

0 0
možnosti

M87a90r15e73k 81Š31n73o63b95r

24. 8. 2016 13:09

Řeči o evropské armádě jsou jen přímým důkazem toho, že vrcholní politici nechtějí slyšet a chápat to, co jim lidé říkají. Nechceme utahovat šrouby, nechceme další vynucenou integraci a společné organizace. Mnoho států a mnoho národů se obrací na slavné okamžiky svých vojáků, které si připomíná, nebo si v nejrůznějších příbězích připomíná bájné vojáky, bojovníky atd. Podobně i my máme příběhy o blanických rytířích, připomínáme (nebo se naopak snažíme zakrýt ... dle zrovna vládnoucího politického režimu) činy legionářů, letců v Británii, vojáků v severní Africe nebo na východní frontě. Armády jednotlivých států jsou nositelkami státnosti a vůbec jen řeči o vytvoření nějaké společné evropské armády jsou jen důkazem toho, že se politici, žijící ve své bublině, snaží státnost jednotlivých členských zemí neustále podrývat, což nepovede k ničemu dobrému. Obyčejní lidé o tom už vyslali vrcholným politikům dost vzkazů, ale ti si furt budou mlít to svoje "více Evropy, integrace" a podobná zbožná přání.

1 1
možnosti

Nesouhlas!

První otázka: Jakou chceme EU? Funkční federální, obranyschopnou? Nebo jen hospodářskou unii bez funkční obranyschopnosti a bez jednotné zahraniční politiky? Sobotka řeší již obranyschopnost federální Evropy, která zatím není.

0 0
možnosti
Foto

EU se profiluje jako administrativní a vcelku neschopný moloch.

Do tohoto prostředí implantovat společnou armádu zavání spíše malérem než užitkem.

5 0
možnosti

Ano, nejdříve bychom měli nefunkčního molocha proměnit ve funkční útvar federalizovaného soustátí. Jiná cesta není.

0 0
možnosti

J58a92n 84G81o85e56t30z

24. 8. 2016 10:11

Čert ví ...

0 0
možnosti

:-).......Naši předkové, buditelé bojovali tvrdě proti poněmčování Čechů ! Dnes jak je vidno zříti se dělá všechno pro to abychom jako suverénní a svébytný stát skončili. Bohužel....mnozí tomu tleskají ! RvRvRv

1 1
možnosti

Tak jako suverénní a svébytný stát? Tak to jsme byli akorát tak do roku 1526 a pak chvilku za Masaryka ....

0 0
možnosti

Váš názor na první pohled je správný. Při podrobnějším zkoumání to již tak nevypadá.

Před Vaší úvahou je nutno si položit otázku, co je to Evropská unie. Zda má jít o volné nefunkční spojení států, funkční jen v hospodářské oblasti? Nebo má jít o funkční, akceschopný útvar, sjednocený na úrovni federace? Já bych doporučoval útvar funkční! Při dnešní mezinárodní situaci včetně obrany.

V případě fungující federalizované Evropy, je nutné vymezit funkce, které mají být společné, které mají mít centrální řízení, které budou mít svoje zákonné mechanismy, aby demokratické rozhodování bylo provedeno předem a nikoliv až v době ohrožení. Takovými centrálními funkcemi by měla být jistě zahraniční politika, možná obchod, ale zcela jistě společná armáda, která by musela být pod předem danými právními normami, aby při napadení Evropy netrvalo měsíce, než se rozhodne demokratickým procesem, jak se na napadení odpoví.

Dále je zjevně řada funkcí federalizované Evropy, ve kterých nemusí být odevzdána státní suverenita, a které jsou v rámci nezbytné subsidiarity zachovány lokálně. Určitě jde o kulturu, vzdělávání, nejspíš i sociální politiku>

Vaší výtkou je, cena takovéto funkční armádní mašinérie. V té rozdrobené poloze, jak to vidíte Vy, máte bezpochyby pravdu. Zpočátku by šlo o velikou investici. Nepochybuji, že na to Evropa má, bez dalšího zvyšování daní. Ale hlavně to vidím jako nezbytnost, pokud chce Evropa přežít! A pak bezpochyby náklady na jednu armádu s jednotným vyzbrojením jsou rozhodně menší než náklady na vyzbrojení 27 armád v různé výzbroji. V této větě je již zakódována její menší akceschopnost i při jednotném velení.

:-)

0 0
možnosti

Kdo se staví proti předání kompetencí do centrální správy? Někteří převážněpravicoví ideologové otřepávající prázdné fráze na úkor reality, Václav Klaus sjeho pohrobkem Petrem Machem, ruská desinformační služba, která zde pracuje naplné obrátky v desítkách webových serverů a která má svá chapadla natažena dorůzných našich politických stran a centrálních úřadů. Nejen v Česku, aleve všech státech Evropské unie, ale i v centrálních úřadech EU. Pak nenídivu, že jde o verbování proti fungující Evropské unii, proti jednotnézahraniční politice a proti vojenské akceschopnosti EU! A je mi líto všechpseudovlastenců, kteří přijímají jejich falešné názory. Bohužel se to týká násvšech! Rozhodují za nás!

:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik