Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mimochodem, jedním z největších dárců finančních prostředků na stavbu Národního divadla byl samotný císař, celá dynastie a největší šlechtické rody.

1 0
možnosti

Všichni obhájci Rakuska-Uherska velkoryse "přehlížejí" skutečnost, že od roku 1866 bylo prakticky vazalem Německa, svou vlastní zahraniční politiku v podsatě nemělo a že naše chlapy hnalo do zákopů první světové války práv za německé zájmy.

Kdyby válku ty dva státy vyhrály, tak R-U by z toho nemělo prakticky nic nejen z dnešního pohledu, kdy kolonie už dávno neexistují, nýbrž ani z tehdejšího pohledu. Všechno smetanu by si přivlastnilo Německo, avšak stovkám tisíc mrtvých Čechů a Slováků by to už život nevrátilo.

Vy se divíte,ž e v roce 1918 lidé ten stát nechtěli?

Tomuhle na frontě padli dva synové, ten se vrátil bez nohy, tamten měl dvě dcery a obě v mladém věku mezi 20 a 30 lety ovdověly, třetí neztratil nikoho, ale musel se dívat na to, jak jiní lidé ztráceli, čtvrtý též neztratil nikoho, ale ještě v sobě nesl ten strach, kdy denně se bál listonoše, jaké že zprávy to přinese. A za co? Za chiméru, že nějaké Německo bude mít kolonie, které uzme Francii.

2 0
možnosti

To je sice pravda, ale monarchie se dala reformovat.

1 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik