Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Silne pochybuji, ze kdyby zapadni spojenci osvobodili Prahu by valka skoncila drive.

Jeste vice pochybuji o smyslu prazskeho povstani 3 dny pred nemeckou kapitulaci. Spis si myslim, ze ho vyprovokovali prazsti komunisti na prikaz Moskvy.

3 0
možnosti
Foto

Pražské povstání skutečně vzniklo spontánně.

0 2
možnosti

Zkuste si přečíst knihu Jeana Zieglera Židovské zlato, Švýcaři a smrt a dozvíte se, jak Západní Spojenci mohli válku ukončit už v letech 1943-44, jenže se jim moc hodilo, že Hitler bojoval především proti SSSR a na jeho území.

0 5
možnosti

To by mě zajímalo, jak by to ti spojenci udělali, když i vylodění v červnu 1944 bylo vysoce rizikové z důvodu nedostatku vyloďovacích prostředků. Vyloďovací operace v Dieppe (8/1942) jasně ukázala možnou katastrofu dostatečně nepřipravených vyloďovacích jednotek.

4 0
možnosti
Foto

V krymském letovisku Jaltě se rozhodlo o poválečném uspořádání Evropy na schůzce, která se konala od 4. do 11. února 1945. Předmětem jednání bylo, vedle koordinace závěrečných operací proti Německu a Japonsku, zejména rozdělení sfér vlivu. Roosevelt, Churchill a Stalin se scházeli v paláci Livadija, dohodnuty byla poválečné hranice Polska (které anektovalo SSSR společně s Německem) a okupační zóny Německa, resp. Berlína. Stalin slíbil zachování demokratických voleb a další prvky demokracie v osvobozených státech ačkoliv neměl v úmyslu to dodržet.

Rozhodnutí o rozdělení Evropy (potažmo celého světa) bylo výsostně politické, jednání o dopadu na počty padlých a zraněných nebylo na pořadu dne. Tomuto politickému rozhodnutí se následně podřizovala všechna vojenská, včetně osvobození naší republiky, tedy i Prahy.

Stalin tím doháněl splnění svých vizí, kvůli kterým v podstatě spolurozpoutal 2. sv.v.

3 2
možnosti

Tak Stalin rozpoutal II. světovou. Tak to jsou věci. A Adolf byl jeho oběť;-))))

2 2
možnosti

Páni , dík .......pane Kindl , bezva

0 1
možnosti
Foto

V Teheránu a na Jaltě nebylo nic domluveno. Dne 24. 04. 1945 sovětský generál Antonov oznámilEisenhowerovi, že Československo je operačním územím sovětské armády.Eisenhower odpoví, že americké jednotky budou postupovat směrem K. Vary abude-li třeba, budou pokračovat v útocích až k linii, která jeohraničena Vltavou a Labem. Sovětské velení žádá generála Eisenhowera, abyspojenecké síly nenechal proniknout na linii České Budějovice, Plzeň, K. Vary. Dne 06. května se Eisenhowerrozhodne vyhovět sovětskému velení a zastavuje americké jednotky na linii ČeskéBudějovice, Plzeň, K. Vary. Dne 05. 05. 1945 začíná v Praze povstání. Americký generál Omar Bradley se obrací namaršála Koněva, zda by nebylo možné provést osvobození Československa společně.Koněv, zná Stalina a ví, co vy následovalo, kdyby tento návrh přijal, a odmítnejej. Následně se generálové obrátí na československou vládu v Košicíchs žádostí, zda by souhlasila, aby armáda USA postoupila na linii Vltava Labe.Naše vláda tuto depeši neobdrží, protože jí stopí Rusové. Naše vláda jeubytována v Košicích beztelefonického a telegrafického spojení a za ní odpoví Višněvski ( možná jsme tozkomolil) a sdělí, že česká vláda si to nepřeje. Armáda USA pošle delegaci doČNR, zda si ČNR rada přeje, aby armáda USA pomohla v povstání v Praze. Jakv radiu uvedl Smrkovský v roce 1968 a na opakovaném záznamu v květnu2016, byl návrh odmítnut, protože podle Smrkovského bylo politické neúnosné,aby Prahu osvobodila armáda USA.RvRvRv

3 0
možnosti
Foto

Dovoluji si nesouhlasit, viz. můj příspěvek..

1 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik