Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z nekterych diskusnich prispevku mam dojem, ze jejich autori nepochopili, ze tehdejsi nemecke veleni netouzilo pouze po uzemi Ceskoslovenska. Nemecke veleni melo v planu ovladnout celou Evropu vcetne Ruska a uzemi Ceskoslovenska nemohlo byt jednoduse preskoceno. Masarykova vnitrni ceskonacionalisticka politika usnadnila Nemecku ziskani uzemi naseho statu bez boje, utajit plany dalsi expanze a tim i uchlacholit budouci obeti.

2 1
možnosti

J54a49k97u88b 23Š95o68l70c

25. 9. 2018 14:57

Může za to Masaryk, tak to tady ještě nebylo.

3 0
možnosti

Měl jsem jiný názor. Dnes, ale si myslím, že je dobře, že jsme se nebránili. Naše tanky, zbraně, průmysl a palivo pomohlo Hitlerovi v prvních fázích války úspěšně obsadit část Evropy. ;-);-D

0 0
možnosti
Foto

Jenom je zvláštní, že právě tehdy formuloval generál Hromada základní postoj českého odboje v telegramu do Londýna takto: Němci nám berou krev a půdu, Rusové nám budou vnucovat pouze na dobu padesáti€€ svou vládní formu.

0 0
možnosti
Foto

Pokud se mluví o spojencích, ty neměli chuť jít do války a veřejnost těchto zemí už vůbec ne. Každá zmínka o válce vyvolávala v těchto zemí obrovské demonstrace živené komunisty a věřili, že ústupky Hitlerovi zachovají mír. Hitler zbrojil a Francie a V. Británie neudělala nic. Hitler obsadil Porýni a nic se nedělo. Itálie napadla Habeš. Společnost národů odmítla přijmout účinné sankce a proti sankcím vystoupil i Beneš. Západ uznal zábor Habeše Itálií a odmítli pomoc USA při vypracování mírového návrhu a přes jeho nesouhlas uznali zábor Itálie a uznal jej i Beneš. Pak přišel anšlus Rakouska a západ se zmohl na protestní notu. Do toho všeho Beneše poslal souhlas do Paříže přes velvyslance Mastného o odstoupení malých částí Čech. Pak přišel Mnichov V. Británie, Francie a Itálie udělali to, k čemu je opravňovala Společnost národů a rozhodla o z měně hranic mezi námi a Německem.

1 0
možnosti
Foto

Je třeba si uvědomit, že česká republika byla ustanovena mírovými dohodami z roku 1919 a sedm a půl milionu Čechů získalo rázem nadvládu nad třemi a půl milionů Němců, dvěma a půl milionů Slováků, půlmilionu Maďarů, půlmilionem Rusínů 80 000 Poláků. Demokracii se podařilo zachovat, ale Maďaři a Rusíni vzhlíželi k bojovnému nalaďěnému Maďarsku, Slováci toužili po vlastním státě. Němci, ovládali průmyslové pohraničí a průmyslové podniky , které byly klíčové pro ekonomiku ČR a Češi často uměli být netaktní a nesnášenlivý a pramálo se snažili skoncovat s byrokratickou a ekonomickou diskriminací menšin ke kterým v některých oblastech docházelo.Výsledkem by nárust rozhořčení , které pramenilo z malicherních byrokratismů, k nimž docházelo, jako bylo nepřiměřené přidělování funkcí, výstavba škol, oblastech, kde Češi neměli významnější zastoupení. To vše vyvolávalo neklid. Pak přišel anšlus Rakouska a naše obevnění byl najednou úplně k prdu. Mezi námi a hranicemi Rakouska byla rovina jako stůl. na druhou stranu je nutné vzít k úvahu, že Německo nebylo na válku připravené a generálům se do války jít nechtělo Při anšlusu Rakouska přes 70 procent vojenské techniky nedojelo do Vídně z důvodu nedostečně vycvičených řidčů a z nedostatku pohoných hmot. Já si přesto myslím, že do války se mělo jít a čestně prohrát a třeba ne. Kdo ví.

2 4
možnosti

J70a12k93u49b 47Š40o32l88c

25. 9. 2018 10:36

Věčná debata bez konce. U Mnichova 1938 není ani dnes jasné, co by bylo výhodnější, natož řešit to v reálu. Je třeba respektovat jednání tehdejších zástupců. Já třeba Beneše nemusím, za jeho podlézavost Stalinovi, ale mohl on vědět, že Německo bude po dalších 70 let demokratické a ne za 20 let opět fašistické? Prostě je jednoduché někoho odsuzovat se znalostí budoucího vývoje.

1 0
možnosti

J13a90k65u20b 88Š90o59l19c

25. 9. 2018 8:32

Na jednu stranu mohla elita národa umírat s puškou v ruce a ne v mučírnách gestapa. Na druhou stranu, proč bychom si měli nechat zničit Prahu kvůli neschopnosti Paříže.

3 0
možnosti
Foto

V podstatě jediným možným řešením bylo předat Sudety ještě ve 20.letech Německu s ohledem na krvavé potlačení nepokojů v r. 1919. Od toho momentu se žádný Němec nemohl ztotožnit s ČSR.

0 2
možnosti

J58a20k95u19b 89Š80o39l95c

25. 9. 2018 8:30

Ještě tu byla možnost vyhnat Sudeťáky už v roce 1919, když se tedy nemohli ztotožnit s ČR. Soužití více národností není moc úspěšné, zvlášť když má nějaká menšina v zádech sílu (Hitler, Putin).

3 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik