Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS
Foto

Myslím, že Beneš byl prostě slabý president /samozřejmě, že byl hlavou státu v nesmírně obtížné době/. Nicméně jeho morální vlastnosti vysvítají zejména v případě jeho předchůdce Emila Háchy, kterého nechal shnít v kriminálu, i když musel vědět, že Hácha byl velmi statečný člověk, který se ocitl v mnohem horší situaci než Beneš. Druhou skvrnou je podpis Lex Schwarzenberg, kterým posvětil kolosální zlodějnu majetku knížeti Schwarzenbergovi, který jej finančně podporoval jak při výstavbě pohraničních pevností, tak i po celou dobu exilové vlády. Kníže Adolf byl Čech jako poleno, odmítl přivítat Hitlera v Krumlově, když tam fýrer zavítal a na své parky ve Vídni psal "Židé vítáni".

Edvard Beneš se o nás stát zasloužil. Otázka zní jak...

18 1
možnosti
Foto

Kdyby byl Hácha statečným člověkem, tak by podal demisi nejpozději po uzavření českých vysokých škol.

A co se týče Schwarzenberga, tak současníci to viděli zcela jinak:

Majetek Schwarzenbergů lidu a zemi České. Osvobozený našinec 11.7., s.2 Informace o přijetí zákona, doprovázeno potleskem.Plojhar: Největším majitelem u nás nemůže být Němec a šlechtic.

Vůli lidu nemohl Beneš nějak vzdorovat. A jak můžete považovat Beneše za slabého politika, když dokázal se stát dobrovolně velezrádcem v době první světové a hrál fotbal?

2 7
možnosti

Většinou se všichni, kteří reagují, vracejí k Benešovi. Ten již není nebezpečný. Nebezpeční jsou Babiš, Chovanec, Zeman, Filip a jim podobní.

11 1
možnosti
VS

Beneše zklamala jak Francie tak Velká Británie, takže hledal pro budoucno další možnosti. Bohužel s nepovedli. Benešovy dekrety vychází z toho, že po válce byl pouze prozatímní parlament, kde byli poslanci pouze dosazeni stranami. Skutečný parlament vznikl až po volbách v roce 1946, které vyhráli suverénně komunisti. Beneš podepisoval pouze to co mu parlament dal.[>-]

1 1
možnosti
Foto

Jak zklamala Francie, žádnou spojeneckou smlouvu jsme s ní neměli, byla podepsána toliko smlouva o konzultacích v případě nutnosti. A v r. 1937 všichni vojenští francouzští vojenští papálaši od nás prchli.

2 1
možnosti
OF

No,jo.Co už ale vůbec nechápu, tak Benešovy dekrety. Vyhnal Němce, kdybychom měli na jejich místo alespoň Tatary nebo Indiány.

Nebo ten znárodňovací dekret, odstavili Baťu.... Moje "babička", matka mého otčima

, měal na půdě ještě po válce Mein Kampf, za fýrera byly totiž dobré výkupní ceny vajíček,masa a mléka.....ještě ,že to Beneš nevěděl,jinak by ji zašil.

Druhou babičku zase Němci v dubnu 1945 zašili na Mírově,poněvadž ukrývala polského partyzána, čeští u nás nebyli. Po válce se ukázalo,že to nebyl partyzán ale zloděj.Z lesa vylezl jen proto aby vybral nějaký obchod, často po domluvě s místními četníky. Nic není černobílé, ale Beneš po válce úplně zblbl.Ještě ,že nevstoupil a ČSM. Dovedu si ho představit v modré košili a červeným šátkem kolem krku....

Joa třetí babičce Němci zabrali celý majetek, byla válečnou vdovou, a šoupli ji i s děckama do štraflagru...válka asi nebyla žádná sranda a Benešovi prosté z té války ruplo v kouli.;-D;-D;-D

3 0
možnosti
PD

Beneš sice o odsunu uvažoval hned po emigraci, ale o odsunu jen těch Němců, kteří aktivně spolupracovali s okupačním režimem. Domácím odbojem mu ale bylo zdůrazněno, že pokud neprosadí plošný odsun, tak se z Londýna ani nemusí vracet

2 0
možnosti
Foto

No nevím, kdyby E. Beneš nepřistoupil na Košický vládní program, tak se nejspíš, jako v Polsku, exilová vláda vůbec nevrátila, Stalin by to nepřipustil.

A nenechávejte to všechno na Benešovi, sluší se připomenout třeba Fierlingera, sociálního demokrata, který z ČSSD udělal prodlouženou ruku KSČ.

Ty dva a půl roku relativní poválečné svobody byly důležité, stejně jako krátké nadechnutí osmašedesátého: další generace se nadechla (byť ne dokonalé) svobody a získala tak srovnání s tím komunistickým svinstvem, které následovalo.

Jako příklad můžeme vzít třeba skauty: za ty tři poválečné tábory vyrostla další generace (u dětí doslova) těch, kteří potom po 20 letech mohli Skaut obnovit (zažili to sami) a zase, v osmašedesátém se to skoro stejně opakovalo.

1 0
možnosti
Foto

Tak Beneš nemusel na žádný košický vládní program přistupovat, protože ten vycházel ze stručné verze programu nekomunistického odboje Za svobodu z r. 1940.

Fierlinger byl především naprosto otevřeně jako bývalý legionář rusofil, a to už předválečný. Jestliže si ho Beneš připustil k tělu, tak dobře věděl, co dělá.

0 0
možnosti
JN

Myslím, že poté, co se o tom dohodl Stalin s těmi dalšími dvěma "spojenci" na Jaltě, už s budoucím vývojem Beneš nic nezmohl.

4 0
možnosti
MB

Odkaz E.Beneše je nesmírně kontraverzní ! Na jeho obhajobu je možno uvést asi to největší zklamání demokracie - Mnichovskou dohodu ! Odsud jeho nápady - na odsun 3 mil. Sudetských Němců - již z Londýna, (pak Velmoci přijaly), podobně sázení Dubisek a vytváření Mostů ... Pro úplnost, svobodná volba Komunistů byla rozhodnutím našich předků ... Že. jejich vítězství v r. 1946 bylo podvodem voličů - Jiný program - jiná cesta, je další věc. 50 léta, šílenství, odsud pramení alkoholismus masového vraha K.Gottwalda. Zdá se, že Kléma ve vodce utápěl poslední zbytky svého svědomí - Vše pod tlakem ruského vlivu ! ... :-)

6 0
možnosti
Foto

Volební program KSČ z r. 1946 platil pouze do voleb v r. 1948, a to byl dodržen.

0 0
možnosti
SB

Správně píšete, že základem února 1948 byl Mnichov, tedy něco, co nám západní státy naordinovaly o nás bez nás. Souhlasím s Vámi, že si za ten únor 1948 můžeme také sami svými nesprávnými poválečnými postupy a že jsme tomu částečně napomohli, ale základ přišel ze západu.

A nyní přichází ze západu další katastrofa, na které náš prezident nemá sebemenší vinu.

Plané fráze o tom, že Zeman nás posouvá východním směrem, jsou čirý nesmysl. Skutečným nebezpečím není to, že bychom směřovali na východ, nýbrž to, že Evropa se otevírá někomu úplně jinému, než je Rusko a Čína.

Takže Váš článek, který je založen na správné argumentaci, nakonec dochází k nesmyslnému závaru, jímž pouze opakujete současné novinářské fráze a mlácení prázdné slámy.

3 6
možnosti
Foto

USA nám zadarmo dodávalo zboží za milión dolarů, než zjistilo, že dodávky na příkaz Moskvy přeposíláme Bulharsku. Slíbilo nám poskytnout velice výhodnou půjčku, kterou nám neposkytlo, když bylo svědkem, jak naše delegace v čele s J. Masarykem tleská komunistovi, který ve svém projevu urážel a napadal delegaci USA.

4 0
možnosti
MC

Něco na tom bude.R^ Jen si nemyslím, že dnešní EU je ten západ o kterém jsme snili.:-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik